Informacja Państwowej Inspekcji Sanitarnej 25/04/19
Państwowa Inspekcja Sanitarna informuje, iż zgodnie z aktualnie obowiązującym stanem prawnym gospodarstwa działające na rynku spożywczym, tj. podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią oraz podmioty prowadzące produkcję pierwotną produktów pochodzenia roślinnego (zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby hodowlane) obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej- art. 61 i 63 ust.1, ust. 2 i ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2018 r. poz. 1541 z późn. zm.).
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorlicach informuje również, iż Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawuje nadzór nad rolniczym handlem detalicznym żywności pochodzenia roślinnego.
Rolniczy handel detaliczny–
to handel detaliczny polegający na produkcji żywności pochodzącej w całości lub
części z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku
spożywczej i zbywaniu takiej żywności konsumentowi finalnemu lub do zakładów
prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego (np.
sklep, restauracja, stołówka.). Produkcja i zbywanie żywności pochodzenia
roślinnego w ramach rolniczego handlu detalicznego podlegają nadzorowi organów
Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
W związku z powyższym podmiot zamierzający rozpocząć
działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego żywnością pochodzenia
niezwierzęcego jest zobowiązany złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających
urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Organem
właściwym w sprawach rejestracji jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
właściwy ze względu na miejsce prowadzonej działalności.
Wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli
organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej dostępny jest do pobrania na stronie
internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Gorlicach- gorlice.psse.malopolska.pl
(w zakładce drugi do pobrania).
We wniosku należy określić
m.in. rodzaj i zakres działalności, która ma być prowadzona, w tym rodzaj
żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu . Należy również podać
numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o
krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz
ewidencji wniosków o przyznanie płatności.
Wpis zakładu do rejestru nie podlega opłacie. Natomiast zgodnie z art.
103 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 25
sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia– kto prowadzi
działalność z zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o
wpis do rejestru zakładów (…), podlega karze pieniężnej. Wysokość kary
pieniężnej może być wymierzona do 5000 zł, nie mniej niż 1000 zł. Kary pieniężne
wymierza w drodze decyzji, właściwy państwowy wojewódzki inspektor sanitarny na
podstawie art. 104 ust. 1 cytowanej ustawy.
Powiatowa Stacja Sanitarno -Epidemiologiczna
w Gorlicach