„TRZYMAJ FORMĘ!” w Wilczyskach 05/03/13

Program edukacyjny „TRZYMAJ FORMĘ!” organizowany na poziomie krajowym przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Stowarzyszenie Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców i został zatwierdzony do realizacji przez Głównego Inspektora Sanitarnego. Realizacja programu uwzględnia kierunki działań określone przez Światową Organizację Zdrowia, a także Stanowisko Rządu RP w tym zakresie. Koordynatorem programu w naszej szkole jest pani Ewa Gryzło

Cele Konkursu:

1. Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie wśród uczniów, w szczególności poprzez:

· pogłębienie wiedzy na temat prawidłowego żywienia i zdrowego stylu życia oraz ich znaczenia dla organizmu człowieka;

· pogłębienie wiedzy o wartości odżywczej żywności i doskonalenie umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów żywnościowych;

2. Wspomaganie uczniów w praktycznym wykorzystaniu zdobytej wiedzy i doskonaleniu umiejętności praktycznego zastosowania zdobytych informacji.

3. Rozwijanie zainteresowań uczniów tematyką zdrowego stylu życia oraz kształtowanie u niej prozdrowotnych postaw i zachowań.

4. Propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym.

5.Umożliwienie uczniom zaprezentowania swojej wiedzy i umiejętności dotyczących żywności, żywienia i zdrowego stylu życia.

 

5 marca 2013 gościliśmy w naszej szkole grupę uczennic z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach – kierunek gastronomiczny z panią Beatą Ząbek. Po wysłuchaniu ciekawego wykładu popartego prezentacją multimedialną na temat zdrowej żywności , uczestnicy wykładu uczniowie klas V i VI napisali test , a później przystąpili do zajęć praktycznych , przygotowując posiłki z produktów , które sami przynieśli.

 

Wyniki testu :

 

I m.    Dariusz Serafin

II m.   Katarzyna Święs

III m.  Barbara Walawska

 

 Najlepsi zostali wyróżnieni dyplomami i nagrodami książkowymi, ufundowanymi przez Urząd Miejski w Bobowej.  Po ogłoszeniu wyników wszyscy przystąpili do konsumpcji potraw , które sami przygotowali.

Wiedza wyniesiona z tego spotkania poparta aktywnością fizyczną , będzie skutkować w przyszłości dążeniem do kształtowania prozdrowotnych postaw i zachowań.


k.z.

Zawartość | Menu | Dostępność